Heathkit SB-230 ombygning



Mit PA-trin


De første 2 billeder viser det originale PA-trin udvendig og indvendig.



Dette er den originale trin. Eimac 8873 røret er designet til passiv køling og har kontakt til en køleplade via en BeO blok, som er temmelig giftig. Den er jeg glad for at kunne slippe af med.


Den originale bagside.
 

Sådan gjorde jeg:

Jeg besluttede at lave nye print til højspændingsdelen. Derover har jeg lavet et print til "blød opstart", en temperaturstyring af blæseren og en BIAS styring.
Første udgave, uden temperaturstyring virkede fint, men trinnet blev ganske varmt når jeg, med CQ maskine, simulerede en contest med opkald hvert 5. sekundt. Som forbedring blev der monteret en kraftigere blæser og omtalte temperaturstyring.

Rør anvendt til ombygningen: GI-7BT

Mit projekt er inspireret herfra: http://www.wd8das.net/SB230.html
 

De 3 nye print. Fra venstre: 2 sekunders "blød opstart", BIAS board og højspændingsprint. Jeg besluttede at montere kondensatorer og modstande parallelt med hver diode. Om det er nødvendigt eller ej er der vist ikke enighed om blandt erfarne folk. Jeg valgte metoden for at sikre at dioderne HF-mæssigt er neutrale og modstandene for at sikre en ens spredning af spændingen i spærreretningen.
 

2 sekunders "blød opstart" printet monteret. Til højre ses 2 parallelforbundne effektmodstande som er sat i serie med 230V forsyningen. De kortsluttes efter 2 sekunder.
 
 
BIAS board (fundet her: http://bias.gs35b.com/docs/060923.html) ses monteret i højre side. I midten ses en fuglerede med temperaturstyringen til blæseren. En 4.7k NTC er monteret tæt ved rørsoklen, se billeder længere nede på siden.
 

Højspændingsprintet ses monteret midt i billedet. Nederst til venstre ses 12 VDC forsyningen.
 
 
Den nye kondensatorblok, bestående af et plasticmateriale af ukendt type og 6 * 470µF elektrolytter. De gamle var på 125µF.
 
 
Det nye GI-7BT rør i sin sokkel og blæseren. Dette er version 1 mht. kølingen. Version 2 med forbedret køling ses længere nede på siden.
Til venstre ses en lille 12V ringkernetrafo der anvendes til glød. Det gamle rør kørte med 6.3V og det nye med 12.6V.
 
 
Køling version 2. En kraftigere blæser monteret. Derudover borede jeg en række huller i bagpladen og monterede nogle tilpassede stykker print for at optimere luftindtaget udefra. Til højre ses NTC modstanden til blæserstyringen.
 
 
4 huller bag soklen for at sikre at der også kommer lidt luft forbi soklen.
 

Bagsiden. Det gamle hul hvor BeO blokken sad er dækket til så man ikke kommer galt afsted. De nye huller er ikke dækket til da der ikke er nogen høj spænding tilstede i området.
 
 
PA-trinnet set ovenfra.
 
 
Set fra bunden. Der er ikke meget tilbage da alle højspændingskomponenter sidder på den anden side nu.
 


En aften stod spolen på det gamle antennerelæ af. Der opstod gnister inde i spolen og så døde den. Jeg opgav at omvikle spolen og erstattede den med 2 nye relæer med store kraftige kontaktsæt. Trinnet kører fint igen nu.